Yakın zamanda yapılan bir araştırma, sosyal bilim araştırmalarının Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) yoksulluk ve eşitsizlikle mücadeledeki önemli rolünü vurgulayarak Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile bağlantısını güçlendiriyor.
Chadi Azmeh ve Hiba Darwich tarafından yapılan ve Cogent Social Sciences dergisinde yayınlanan araştırma, sosyal bilimlerin hedeflenen sosyo-ekonomik müdahaleleri nasıl yönlendirebileceğini ortaya koymaktadır. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki 15 ülkenin verilerini analiz eden çalışma, sosyal bilim araştırmalarının hem niceliğinin hem de niteliğinin yoksulluğun azaltılması ve eşitsizliğin azaltılmasıyla bağlantılı olduğunu ve yüksek kaliteli araştırmaların etkili politikaların şekillendirilmesinde daha önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor. Yazarlar, araştırma bulgularını uygulanabilir politikalara dönüştürmek için sosyal bilimlere daha fazla yatırım yapılması, üniversiteler ve politika yapıcılar arasında daha fazla işbirliği yapılması ve çok disiplinli ortaklıklar kurulması çağrısında bulunuyor.
Sahip olduğu potansiyele rağmen MENA bölgesindeki sosyal bilimler araştırmaları; siyasi istikrarsızlık, yetersiz finansman ve işbirliğinin önündeki engeller gibi önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Uzmanlar, sosyal bilimlere öncelik verilmesinin kanıta dayalı politika yapımını destekleyebileceğini, sosyal adaleti teşvik edebileceğini ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyebileceğini vurguluyor. Bazı MENA ülkelerindeki kısıtlayıcı siyasi ortamlar bilimsel ortaklıkları engellemekte, bu durum da daha fazla uluslararası işbirliği ve politika desteği ihtiyacına işaret etmektedir.
İlerici, teknoloji ve verilere dayalı çalışmalar, bölgedeki sosyal bilim araştırmalarında devrim niteliğinde olabilir. Büyük veri, yapay zekâ ve açık veri girişimleri araştırmaların kalitesini artırırken sınır ötesi işbirliğini de kolaylaştırabilir. Mısır Ekonomik Araştırmalar Merkezi ve Ürdün’ün su yönetimi araştırması gibi kurumlar, yerel temelli çalışmaların kilit bölgesel zorlukları ele alan politikaları nasıl bilgilendirebileceğini göstermektedir. Sosyal bilimler araştırmaları, Lübnan’ın gruplar arası ilişkiler çalışmalarında görüldüğü gibi, barışın inşasına ve çatışma çözümüne yardımcı olma potansiyeline de sahiptir. MENA bölgesi, sosyal bilimlere yatırım yaparak ve Katar’daki Silatech gibi gençlik odaklı girişimleri teşvik ederek ekonomik büyüme, sosyal eşitlik ve sürdürülebilir kalkınma için yeni fırsatların önünü açabilir.
(University World News, Wagdy Sawahel, 12 Mart 2025 tarihli yazıdan yararlanılmıştır.)