Eser: Ramazan Medeniyeti
Yazar: İbrahim Refik
Yayınevi: Albatros Kitapları
Yazar İbrahim Refik, tasavvuf ve tarih alanında yazdığı birçok kitap ile teoloji raflarında yerini almaktadır. İbrahim Refik’in kaleme aldığı “Ramazan Medeniyeti” isimli kitap genel hatlarıyla; Ramazan’ın getirdiği rahmet iklimi ve Müslümanlara ait geleneklerle ilgilenmektedir. Yazara göre İslâm’ın yaşandığı en güzel devirlerden olan Osmanlı devletinde Ramazan’ın yaşayışındaki naiflik oldukça etkilidir. Madde endeksli sürat çağının içinde günübirlik derinliksiz yaşamaya mecbur bırakılan insanımıza deruni bir mana sunmak temel hedeflerdendir. Geçmişin manevi davranışlarının günümüz versiyonları oluşturmak yazarın niyetlerinden biridir.
İbrahim Refik, bu kitabı birçok farklı yazarın kaleminden çıkmış yazıları derleyerek bize farklı bakış açıları sunmaktadır. Refik Halit Karay, Samiha Ayverdi, Bediüzzaman Said Nursi, Halit Fahri Ozansoy, Nabi gibi yazarlar kitapta bir araya getirilmiştir. Ramazan’ın tüm renkleri her zaman diliminde kaleminin ustalarından okuma imkânı ile kitap bize benzersiz bir yaklaşım sunmaktadır. Ramazan ayının ibadet boyutunun yanında toplumsal hayatımızda kendine mahsus bir kültür haline geldiğini ve diğer toplumlarda eşi benzeri olmayan bir yaşam tarzını beraberinde getirdiğini bu kitapta açıkça keşfetmektesiniz.
Kitap size Ramazan iklimine dair çok farklı hissiyatlar uyandırmaktadır. Ramazan öncesi hazırlıkları ve iftar sofraları, arife çiçeği olan çocuklarından gözünden Ramazanlar, Osmanlı kıraathanelerinde keyifli ilmi sohbetlerle zaman yolculuğuna çıkılmaktadır.