Cumartesi, Mayıs 17, 2025

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

Paylaş

Eser: Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar

Yayınevi: Bilgi Yayınları

Hüseyin Rahmi Gürpınar, içerisinde bulunduğu dönem olan Servet-i Fünûn topluluğundan farklı bir dile sahiptir. Dönemin sorunlarını alaycı ve mizahî bir üslupla ele alır. “Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç” eseri de temel olarak kadınlara verilen haklar ve batıl inançlar üzerine yazılmış kısa bir romandır.

1910 senesinin Mayıs’ında Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpmak üzere olduğu haberi yayılır. Romanın geçtiği mahallede oturan bazı kadınlar kendi aralarında söylentiler çıkarır, konuyu dalgaya alırlar. Romanın başkahramanı İrfan Galip, iyi bir Batı eğitimi almış, geniş fikirli birisi olmasına rağmen bazı ilginç özellikleri vardır. Kadınların tümü[1]nü bilgisiz olarak görür ve onları küçümser. Mahalledeki söylenti yayan kadınları korkutup kandırmak için kuyruklu yıldız hakkında konferanslar düzenlemeye karar verir. Mahalledeki tüm kadınları çağırır ve kuyruklu yıldızın dünyaya çarptığını rüyasında görmüş gibi anlatır. Konferans sırasında isimsiz bir kadından mektup alır. Kadın kuyruklu yıldız hakkında bilgi almak istemektedir. İrfan Galip samimi yazılmış bu mektuptan çok etkilenir. Mektubu yazan kadına âşık olur ve cevaben çok duygulu bir aşk mektubu yazar. Genç hanım ve İrfan arasındaki serüven merak uyandırıcı bir şekilde devam eder.

Yazarın eserlerindeki konular genelde aynı düzlemdedir; kadınların toplumdan soyutlanmış bir şekilde yaşamaları, okumamanın verdiği bilinçsizlik, bâtıl inançlar ve yanlış Batılılaşma yazarın eserlerini oluştururken kullandığı metaforlardır.

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir