Eser: İnsanın Anlam Arayışı
Yazar: Victor E. Frankl
Çeviren: Selçuk Budak
Yayınevi: Okyanus Yayınları
Varoluşçu terapinin en önemli isimlerinden biri olan Avusturyalı Psikiyatr Victor E. Frankl, “Üçüncü Viyana Okulu”nun ve logoterapinin kurucusudur. İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarında yaşadığı deneyimleri, “İnsanın Anlam Arayışı” kitabıyla geniş kitlelere sunmuştur. Frankl’ın alanında en dikkat çeken isimlerden biri olmasına aracılık eden bu kitap, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilmiştir.
Frankl eserinde, İkinci Dünya Savaşı’nda bir toplama kampında yaşadıkları üzerinden logoterapinin temel ilkelerini okuyucuya aktarıyor, aynı zamanda bizleri, dünyaya kendi gözünden bakma[1]ya davet ediyor. Yazarın mutsuz, umutsuz ve varoluşsal birçok sıkıntı içinde olan insanların yaşama devam etmesinin nedenlerini ve nasılını aradığı bu yolculuk, bizler için de birçok sorunun cevabını bulabileceğimiz bir serüvene dönüşüyor.
“İnsanın mutlu olması için bir nedene ihtiyacı vardır. O neden bulunduktan sonra gerisi kendiliğinden gelecektir. Birisini gülümsetmek istiyor[1]sanız, bir neden sunmanız gerekir, örneğin fıkra anlatırsınız. Ancak gülmeye zorlarsanız, gerçek bir kahkaha duyamazsınız.”
Yazar, sadece mutluluğun değil, acının, sevginin ve yaşamın anlamını kendine özgü çıkarımlarla irdeleyerek ufkumuza farklı bir pencere açıyor. Hayatı, iyi-kötü tüm yanlarıyla ele alabilmek ve bu tecrübelerle barışarak yaşamak isteyenlerin başucu kitabı olabilecek bir eser sizleri bekliyor.