Gazze Akademisi ve Eğitimi İsrail Tarafından Yok Edilmekte
Filistinli akademisyenler, yükseköğretimin kasıtlı olarak hedef alındığını düşünüyor, ancak savaş sona erdiğinde yeniden inşa etme sözü veriyor. İsrail, “eğitim soykırımı (educide)” olarak adlandırılan bir stratejinin parçası olarak Gazze’deki üniversiteleri ve akademisyenleri kasıtlı olarak hedef almakla suçlanıyor.
İsrail ordusunun görüntüleri sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan El-İsraa Üniversitesi’nin bilinçli yıkımının ardından, işgalin başlamasından bu yana Gazze’deki tüm yükseköğretim kurumlarının ya yıkıldığı ya da ciddi hasar gördüğü düşünülüyor.
Eğitim sektörünün yok edilmesi, Gazze’de yaşamı mümkün kılan hizmetlerin her yönüyle yok edilmesine yönelik bu kapsamlı stratejinin bir parçasıdır. Euro-Med İnsan Hakları Gözlemciliği’nin güncel verilerine göre, İsrail askerî harekâtı, bugüne kadar, Gazze’de en az 94 profesörün yanı sıra yüzlerce öğretim görevlisi ve binlerce öğrencinin ölümüne neden oldu. İsrail’in akademik, bilimsel ve entelektüel kişileri, önceden haber vermeksizin evlerine yönelik kasıtlı ve özel hava saldırılarıyla hedef aldığı bildirilmektedir.
Londra Queen Mary Üniversitesi’nde insan hakları hukuku profesörü olarak görev yapan İsrailli Neve Gordon, Gazze’de “akademinin bir “educide”ın parçası olarak yok edildiğini” söyledi. İngiliz Orta Doğu Çalışmaları Derneği Başkan Yardımcısı Profesör Gordon, üç aylık hasarın telafisinin 20 yıl süreceğini öngörmektedir.
Askeri soykırıma karşın, üniversiteler Filistinlileri, gelecek hedeflerine ve Filistin devletinin yeniden inşasına yönlendirmede önemli bir rol oynayabilir. Filistin üniversiteleri tarihsel olarak ulusal kimliğin şekillendirilmesinde, dayanıklılığın teşvik edilmesinde ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunulmasında öncü olmuştur. Ancak adalet ve özgürlük temeli olmadan bu rol daha da zorlaşmaktadır.
(Times Higher Education, Patrick Jack, 29 Ocak 2024 tarihli yazıdan yararlanılmıştır.)