ES-SEMİ
Sözlük anlamı: Her şeyi işiten, işitmek için herhangi bir şeye ihtiyacı olmayan, duaları kabul eden.
Bu İsm-i Celile, doğrudan “el-Basîr” ismi ile alakalıdır. Yaratılanların üzerinde de sınırlı ölçülerde bir cüz’ü bulunan bir İsm-i Şeriftir. Yaratılmış olanlarda işitme fiili, konuşma fiili ortaya çıktığında gerçekleşir. Mevla Teâlâ ise hiçbir fiil olmadan duyandır, işitendir. Kulda işitme fiilinin gerçekleşebilmesi için işitme organı olan kulağa, bir sese, belli bir frekans aralığına ihtiyaç varken Mevla Teâlâ için bunların hiçbirine ihtiyaç yoktur ve böyle bir ihtiyaç düşünülemez de. Mevla için işitmek ezelden ebededir, bir an bile duymadığı düşünülemez. Kişiye isim olarak konulamayan İsm-i Şeriflerden biridir. Yani bir insana “Semi” ismi verilmez, “Sami” olarak verilebilir.
Dua: “Mevlam, biz kullarını sadece hakkı işitenlerden eylesin. Bizi ve zürriyetimizi bâtılı işitip kananlardan uzak eylesin…”
EL-BASÎR
Sözlük anlamı: Gizli ve açık, her şeyi en iyi gören, görmek için herhangi bir şeye ihtiyaç duymayan.
Bu İsm-i Celile de Mevla’nın yaratılmışlar üzerinde bir cüz’ü bulunan sıfatlarındandır. “es-Semi” İsm-i Celilesindeki gibi yaratılmışlar üzerinde görme eyleminin gerçekleşmesi için bir göze, bu göze uygun belli başlı bir takım fiillerin oluşumuna ihtiyaç vardır. Ancak Mevla için bunların hiç biri düşünülemez, çünkü Mevla’nın bunların hiç birine ihtiyacı yoktur. Kullardaki görme fiiliyle Allah Teâlâ, kullarına hissiyatı bahşetmiştir. Yani kalbinizin bir çiçeği sevebilmesi için önce onu görmesi gerekir. Yüce Rabbimiz, aslı ve tamamı sadece kendisine ait olan sıfatlarının cüzleriyle bizleri onurlandırırken aynı zamanda birden fazla olayın gerçekleşmesini sağlayarak yaşamımıza birçok güzellik katmaktadır
Dua: “Mevlam, biz yarattıklarını hakkı görüp savunanlardan, hak için mücadele verenlerden eylesin. Bu âciz kullarını hiçbir zaman bâtıl içinde görmesin ve gördürmesin…”