Cumartesi, Mayıs 17, 2025

el-Latîf & el-Muksit

Paylaş

EL-LATÎF

Sözlük anlamı: Yarattıklarına karşı yumuşak davranan, çok merhametli, çok lütufkâr, ihsan sahibi, kullarına hak ettiklerinden fazlasını bolca veren, her şeyin detayını ve sırrını en iyi bilen, gözle görülmeyen.

Allah Teâlâ gizli olan en ince şeylerin dahi hususiyetlerini lütfedendir. Lütfettiği en büyük nimet hakkında İslâm âlimleri özellikle iki hususu önceler: Bunlardan ilki tüm insanlığa ve cinlere Fahr-i Kâinat Efendimizi rahmet, merhamet ve şefaat pınarı olarak göndermiş olması, ikincisi ise din-i mübin olan İslâm anlayışını yeryüzüne hâkim kılmasıdır.

Allah Teâlâ bu ism-i şerifiyle sedefi inciye, arıyı bala, tırtıl böceğini ipeğe hazine yaptığı gibi insanoğlunun gönlünü de kendi marifetine hazine yapmıştır. O, âlemlere bolca lütuflarda bulunmuş, kullarına da ince ve sezilmez yollardan lütuflar ihsan etmiştir.

Dua: Ey lütufları sınırsız ve latif olan Allah’ım, Latîf ismini habibine nasıl tecelli ettirdiysen bizlerde de öyle tecelli ettir. Ya Latîf, bizlere lütuf kapılarını aç, tasavvur edemeyeceğimiz nimetleri lütfeyle. Habibindeki letafet, zarafet, incelik ve edebi bizlere de lütfeyle.

EL-MUKSİT

Sözlük anlamı: Bütün işlerini birbirine uygun ve yerli yerinde yapan, kıyamet günü adalet terazisini kuran, her şekilde adil olan, mazlumun hakkını zalimden alandır.

Mahlukâta bakıldığında görülmektedir ki Allah Teâlâ onları denk ve birbirine uygun yaratmıştır. Üzerinde yaşadığımız dünyayı temaşa ettiğimizde her bir varlığın çok ince ayarlara sahip olduğunu, birinin dahi yerinden bir santim oynadığında bütün düzenin bozulacağını fark ederiz.

Bu İsm-i Şerifin kula bakan tarafı incelendiğinde ise görülmektedir ki bu İsm-i Şerifi kendilerine örnek alanlar işlerinde, sözlerinde, fikirlerinde, ifrat ve tefrite kapılmaz iti[1]dalden ayrılmazlar; onların işleri sözlerine, sözleri fikirlerine muvafık olur.

Dua: Ey muksit olan hakiki sevgili, mülkünde her şeyi yerli yerinde yaparsın. Senin icraatında haksızlığa asla yer yoktur. Sen bizleri razı olduğun kullar zümresinde konumlandır. Adalet terazinde müminler, sadıklar ve muttakiler tarafında olmayı nasip eyle.

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir