el-Kahhâr
Sözlük anlamı: Yenilmeyen, yegâne kudret ve tasarruf sahibi, boyun eğdirip üstün gelen, her şeye her istediğini yapacak şekilde gâlip ve hâkim olan. el-Kahhâr olan Allah Teâlâ başkalarını ilâhî irade dışında bir şey yapmaktan men ederek, kulların kendi nefislerinin istediği gibi hareket etmesini engeller.
Allah Teâlâ kâinattaki denge ve düzeni korumak için gerektiğinde güç kullanarak boyun eğdirir. Rabbimiz bu gücü ve zorlamayı kullarının iyiliği için veya toplumu bir yöne yöneltmek üzere kullanır.
El-Kahhâr ismi Kur’an-ı Kerim’de el-Vâhid ismi ile geçmektedir. Bu ayet-i kerimelerde şirk inancına eleştiriyle birlikte tevhidi pekiştirme vardır. Ayrıca kıyamet sahnelerini aktaran Ayet-i Kerimelerde de el-Vâhid ismiyle el-Kahhâr ismi beraber zikredilir.
Dua:
Ya Kahhâr, Ya Allah! Vâhidu’l-Kahhâr olan Sensin, daima yenen ve hiç yenilmeyen Sensin. Nice serkeşlere boyun eğdirensin, eşsiz ve benzersiz kahrıyla tecelli eden Sensin.
Ya Kahhâr! Sen öyle Kahhâr’sın ki kahrında lütuflar çok, kahrında acelen yok. Sen öyle Kahhâr’sın ki, kahrında adalet var, kahrına sınır yok. Düşmanımız çok, aczimiz nihayetsizdir, kahrınla helak eyle zalimleri.
Ya Kahhâr! Taşı demire, demiri çeliğe, çeliği elmasa boyun eğdirirsin; nefsimizi de sana kayıtsız şartsız boyun eğdir Ya Rab! Kışı bahara, baharı yaza, yazı güze çevirirsin; bizim de akıbetimizi sonsuz bir bahara erdir Ya Rab.