Pazar, Mayıs 18, 2025

Dünyanın İncisi: Endülüs

Paylaş

Eser: Dünyanın İncisi: Endülüs

Yazar: Maria Rosa Menocal

Çeviren: Sinan Coşkun

Yayınevi: Ketebe

Ortaçağda bir rahip, romancılara ve şairlere ilham kaynağı olan doğal güzellikleri ve bilimsel başarılarıyla Avrupa’yı hatırı sayılır ölçüde etkileyen görkemli medeniyet Endülüs için “Dünyanın İncisi” tabirini kullanmış. Sekiz asır boyunca karanlık çağı aydınlatan bir meşale görevi üstlenen Endülüs’ün kültürel mirası, Menocal’in kaleminde etkileyici bir hikâyeye dönüşerek okuyucuya sunulmuş.

Hikâye Abbasi kıyımından kaçan Emevi Hanedanı’nın son varisi Abdurrahman’ın İber Yarımadası’nda (Bugün ki İspanya ve Portekiz devletlerinin yer aldığı bölge) Endülüs Emevi Devleti’ni kurmasıyla başlar. Doğunun ilmî ve kültürel birikimlerinin Batı’ya akmaya başladığı bu merhalede Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar, değiştirilemez farklılıklarına ve kalıcı husumetlerine karşın, Müslümanların önderliğinde bir arada yaşayarak hoşgörü kültürünü tesis ederler. Endülüs’ün bu hoşgörü hikâyesi, Hristiyanların İspanya’da Katolik mezhebine mensup olmayanları zorla dinlerinden döndürdükleri, infaz ettikleri ya da sürgüne gönderdikleri Rönesans devrine kadar sürer.

Sekiz asırlık tarihi, en çarpıcı kısımlarıyla, 315 sayfalık bir kitapta anlatan İspanyolca ve Portekizce profesörü Menocal, kitabını “Dünyanın İncisi Endülüs” ve “Yadigâr Bahçeler” olarak iki bölüme ayırmıştır. Siyasi olaylar yerine kültürel gelişmelere odaklanan yazar, kitabın sonunda okuyucuya yeni ufuklar açacak Endülüs hakkında yazılmış farklı kitap tavsiyeleri vermektedir

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir