UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu-U.N. Educational, Scientific and Cultural Organization) verilerine göre, 2024 yılı itibariyle dünyada 130 milyon kız çocuğu okula gitmiyor. Kız çocukların eğitimi çok değerlidir ve ciddiye alınmalıdır.
Kız çocuklarına yapılan yatırım, toplumun tüm kesimlerine yapılmış demektir. Kadınların eğitimi, gelecekteki yaşamlarında ekonomik, sosyal ve sağlık açısından daha refah bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.
Birleşmiş Milletlerin (BM), düşük gelirli, gelişmelerini tamamlamamış bölgelere ilişkin 2012 yılında yayınladığı bir rapor, 28,5 milyon çocuğun %95’inin ilkokul eğitimi dahi almadığını, bu oranın %55’inin kız çocuklardan oluştuğunu ortaya koymaktadır. Kızların eğitimi geleceğin nüfusunu da etkilemektedir. UNESCO verilerine göre, bu gelişmekte olan ülkelerdeki tüm kadınlar ilkokul seviyesini tamamlayabilselerdi, çocuk ölümleri altıda bir oranında azalacak ve yılda yaklaşık bir milyon hayat kurtarılacaktı. Okullar, kız çocuklarına yaşam becerileri, sağlık bilgisi ve güncel bilgilerle donatılmış sosyal bir alan sağlamaktadır.
Kızlar, her toplumun gelecekteki anneleridir. Eğitim alan her kız çocuğun, eğitimi çocukları için bir öncelik haline getirme olasılığı çok daha yüksektir.
Uluslararası gelişim ve kalkınma ajansları, Kahire ve Pekin toplantılarından bu yana kızların eğitiminin neden çok önemli olduğunu 7 ana başlık altında topluyor.
- Okur-Yazarlık: Dünyadaki 163 milyon okuma yazma bilmeyen gencin yaklaşık %63’ü kadındır. Bunlara eğitim sunmak, bölgesel kalkınmaya ciddi katkı verecektir.
- İnsan Ticareti: BM’nin insan ticareti kurumlararası proje ekibine göre, kadınlar yetersiz eğitimli ve yoksul olduklarında insan ticaretine karşı en zayıftırlar. Bu milyar dolarlık endüstrinin önemli ölçüde baltalanabilmesi ancak genç kızlara fırsatlar ve temel beceriler tanıyarak gerçekleşecektir.
- Siyasi Temsiliyet: Dünya genelinde kadınların siyasete katılımı kısıtlıdır. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor.
- Bebek Gelişimi: BM Kız Çocuklarının Eğitimi Girişimi görüşlerine göre, eğitimli annelerin çocuklarını 5 yaşından sonra hayatta kalma olasılığı iki kat daha fazladır. Doğu Afrika ülkesi Burundi’de yılda yaklaşık 16 bin çocuğun öldüğünü biliyoruz.
- Erken Evlilikler: BM Nüfus Fonu’na göre, az gelişmiş ülkelerde her 3 kız çocuğundan biri 18 yaşına gelmeden evlendiriliyor. Eğer kız çocuk yedi yıl veya daha fazla eğitim alırsa bu sorunun çözümüne yardımcı olduğu istatistiki verilerde görülmektedir.
- Doğurganlık Oranları: UNESCO raporunda, örneğin Mali’de ortaöğretime veya yükseköğretime sahip kadınların ortalama üç çocuğu, eğitimsiz kadınların ise yedi çocuğu var.
- Yoksulluğun Azaltılması: Kadınlar kazandığı fırsat eşitliği ve gördükleri eğitim ile ticari ve ekonomik faaliyetlere katılmaya devam ederler. Kazandıkça güçlü olurlar, beslenme, giyinme ve tüm ailelerin geçimlerini sağlama yoluyla yoksullukla mücadele ederler.
Eğitimli kızlar ve kadınlar, hayatlarını etkileyen kararlar alma konusunda daha fazla güven ve daha fazla özgürlüğe sahiptirler. Bulundukları bölgenin kültürel normlarının ötesinde düşünmeye ve daha iyi yaşam hayallerinin peşinde gitmeye hazırdırlar. Dünya Bankası verilerine göre, ortaöğretimin sadece bir kısmını tamamlamış kadınların eğitimli olmayan kadınlara kıyasla %36 oranında daha düşük şiddete maruz kalma riski vardır. Gelirlerini artırabilecek kadınlar, yoksulluğun perişan eden döngüsü ile daha kolay baş etme yolları bulabilirler. Artık küresel dünyadayız, dünya düz, iletişim daha kolay; hepimiz tüm dünya kız çocuklarının eğitimini desteklemeliyiz.
(The Borgen Project, Isabel Bysiewicz, 12 Şubat 2024 tarihinde erişilen yazıdan yararlanılmıştır.)