Eser: Bu Ülke
Yazar: Cemil Meriç
Yayınevi: İletişim
Üstad Cemil Meriç’in yıllardır okunan ve hâlâ cazibesini koruyan “Bu Ülke” kitabı; Osmanlı, Batı, Tazminat, Aydınlar, Cumhuriyet kavramlarıyla ilgili bir başvuru kitabı niteliğindedir. İçinde barındırdığı değerlendirmeler ve yer yer sertleşen gözlemlere rağmen şiirsel bir dille yazılmış olması okuyucuda yaşadığı ülke hakkında derin bir tefekküre kapı aralamaktadır.
“Karanlıkları devirmek ve aydınlık çağın kapılarını açmak için en mükemmel silah: Kalem. Sözle, yazıyla kazanılmayacak savaş yok… Kalem sahiplerine düşen ilk vazife: Telaş etmemek, öfkelenmemek, kin kışkırtıcısı olmamak. Halkı okumaya, düşünmeye, sevmeye alıştırmak. Bir kılıcın kazandığı zaferi, bir kılıç yok edebilir. Kalemle yapılan fetihler, tarihe mal olur, tarihe, yani ebediyete.”
Bu kitap, Tanzimat’tan itibaren bu ülkeye dayatılan değişim ve bu değişimin gerçekleşmesi adına halk seviyesinde yerleştirilmeye çalışılan sunî kavramlara bu ülkenin gerçek bir ferdi olan Cemil Meriç’in entelektüel tespitlerini ve aforizmalarını içermektedir.
“Canavarlarla dolu bir ormandayız yolumuzu hayaletler kesiyor. Tanımadığımız bir dünya bu. İthal malı mefhumların kaypak ve karanlık dünyası. Gerçek, kelimelerin arkasında kayboluyor. Ne güzel tarif: ‘Gerici, bir toplumun gelişmesini sağlayacak hiçbir yeniliği istemeyen, her yönüyle eskiyi özleyen ve eşli düzene getirmeğe çalışan (kimse).’ Tarifin tek kusuru bu ucubenin hangi çağda yaşadığını söylememesi.”