Cumartesi, Mayıs 17, 2025

Ben, Öteki ve Ötesi

Paylaş

Eser: Ben, Öteki ve Ötesi

Yazar: İbrahim Kalın

Yayınevi: İnsan Yayınları

İbrahim Kalın’ın kaleme aldığı “Ben, Öteki ve Ötesi; İslâm-Batı İlişkileri Tarihine Giriş” isimli kitap genel hatlarıyla İslâm ve Batı toplumlarının tarihî ilişkilerini, birbirleriyle temasları sonucunda ortaya çıkan kavramların dün ve bugün için ifade ettiği anlamları okuyucuya aktarmaktadır. Bu tarihî tecrübenin arka planında yazarın dikkat çektiği bir başka konu ise her “ben” iddiasının beraberinde bir “ötekinin” inşasını zorunlu kıldığıdır.

Yazar, İslâm ve Batı ilişkilerini ele alırken arka planda yatan ben-öteki diyalektiğine odaklanmıştır. Avrupa nedir, sorusu ile başlayan kitabımız, İslâm’ın ortaya çıkışı, Orta Çağ’da ötekileştirilen Doğu ve modern dönem ötekileştirmesi olan din-dışı ve seküler konulara kadar birçok tarihî, felsefî ve teolojik konuyu başlıklar halinde ele almaktadır.

Kitabın en önemli özelliği pek çok tarihî kitaba göre İslâm ve Batı ilişkilerini disiplinler arası birçok noktadan ele alırken tarihi, durağan ve sabit algılamak yerine, mekânları ve insanları akan tarihin dinamik unsurları olarak görmektedir. Varoluşsal olarak toplumlar “ben ve öteki” kalıplarını kıramaz. Temel mesele “ben” ve “öteki” arasındaki ilişkinin sağlam bir çerçeveye oturtulmasıdır. Böylece evrensel birçok gerilimin ve kültür farklılıklarının çözülebileceğini ifade etmektedir. Yazar; bu kitabında bize, tarihî ve felsefî konular üstünden modern toplumsal çözümlemeler yapan bir metin sunmuştur.

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir