Üniversite liderleri geçtiğimiz günlerde STEM alanlarında kadın araştırmacıların rolünü artırmak ve akademide kadın-erkek fırsat eşitliğini teşvik etmek için yükseköğretimde daha güçlü politikalar çağrısında bulundu. Uluslararası Üniversiteler Birliği (IAU) ve Avrupa Kadın Rektörler Birliği (EWORA) tarafından 5 Mart’ta düzenlenen bir webinar, güçlendirme stratejilerini tartışmak üzere, üniversitelerin üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. Konuşmacılar, BM’nin kadın-erkek fırsat eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında uyumun sağlanması için kapsayıcı öğretim, araştırma ve liderliğe duyulan ihtiyacı vurguladılar. Akademik mükemmelliğe ulaşmanın çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı üniversite politikalarına ve kültürlerine dahil etmeyi gerektirdiğinin altını çizdiler.
Panelistler, kadın-erkek fırsat eşitliği için en iyi uygulamaların hayata geçirilmesinde üniversite ağlarının öneminin altını çizdi. Uluslararası Üniversiteler Birliği, eşitlikçi perspektiflerinin akademiye entegre edilmesi için, sanayi işbirliğinin gerekli olduğunu belirtmektedir. Liderler, etik ve toplumsal sonuçların dikkate alınması gereken yapay zekâ gibi alanlarda disiplinler arası işbirliğine duyulan ihtiyacı vurgularken, kadın-erkek fırsat eşitliğiyle ilgili konulara çok disiplinli bir yaklaşım da teşvik edildi. Glasgow Caledonian Üniversitesi ve KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü gibi kurumlardan gelen üniversite liderleri, destekleyici akademik ortamları teşvik etmek için kadınların liderlik yolculuklarına ilişkin hikayelerin paylaşılmasının önemini vurguladı.
Afrika Kadın Üniversitesi, %85 kadın kayıt oranını koruyan ve liderlik rollerinde kadınlara öncelik veren, kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda örnek bir kurum olarak vurgulandı. Afrika Kadın Üniversitesinde yapılan denetim, bir kreş, emziren anneler için bir salon ve kadın-erkek fırsat eşitliğine duyarlı öğretim eğitimi gibi girişimlere yol açmıştır. Üniversite ayrıca kadınların bilim ve teknoloji alanlarına girmelerine yardımcı olmak için STEM programları başlattı. Ayrıca, Küresel Öğrenci Forumu gibi öğrenci liderliğindeki kuruluşlar, yükseköğretimde kadın-erkek fırsat eşitliğinin önündeki sistemik engellerin kaldırılması için yapısal reformları savunmaktadır. Bu kuruluşların çabaları, uzun vadeli ilerleme sağlamak için kurumsal hesap verebilirlik, politika değişiklikleri ve paydaşlar arasında işbirliği çabalarına duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
(University World News, Eve Ruwoko, 20 Mart 2025 tarihli yazıdan yararlanılmıştır.)