Cumartesi, Mayıs 17, 2025

el-Halîm & el-Kerîm

Paylaş

EL-HALÎM

Sözlük anlamı: Sabırlı, temkinli, acele ve kızgınlıkla muamele etmeyen, fırsat veren; gücü olmasına rağmen cezalandırmayan ancak cezasız da bırakmayıp gidişata göre muamele eden.

El-Halîm İsm-i Şerifi, Kur’an-ı Kerim’de 11 yerde Allah Teâlâ’ya izafe edilerek el-Ğafûr, el-Alîm, el-Ğanî, eş-Şekûr isimleriyle beraber zikredilmektedir. Özellikle el-Ğanî ve eş-Şekûr isimleriyle beraber yer aldığı ayetlerde el-Halîm isminin sözlük anlamının yanında “yapılan iyilikleri ve faziletli davranışları eksikleri olmasına rağmen kat kat fazlasıyla mükâfatlandıran” manasını da içermektedir.

Allah Teâlâ’nın hem itaatkâr hem de asi olan bütün insanları ayrım yapmaksızın yaşatması, koruması ve gözetmesi “Halîm” isminin bir tecellisidir. “Halîm” ismi bizlere yaratıcımızın toplumsal hayatı yönetmedeki nizamını açıklar. Bu isimle beraber insanın irade hürriyeti ve sorumluluğunun temeli oluşturularak zalimin hemen cezaya, mazlumun da hemen duasının kabulüne muhatap olmayabileceğinin idraki zihinlerimize yerleştirilmektedir.

Dua: Ey hata edeni, hatasından döndüğü için ödüllendiren Allah’ım! Kuluz, kusurluyuz, eksiğiz, noksanız; insanız, unutmak andımız, yanılmak sıfatımız… Bizi hilmini istismar edenlerden eyleme! Ya Halîm, bizi o eşsiz ve benzersiz hilminden hissedar eyle! Dünyada halîm kullarına muhatap eyle! Bize hesap gününde hilminle muamele eyle!

EL-KERÎM

Sözlük anlamı: Cömert olan, övgüye layık vasıfları kendisinde toplayan, ceza gerektirecek hataları affederek suçluyu bağışlayan. El-Kerîm İsm-i Şerifi gücü yeterken affeden, söz verdiği zaman vaadini gerçekleş tiren, umulanın ötesinde bolca lütuflandıran ve bunu hesapsızca yapan, kendisinden başkasına başvurulmasından razı olmayan, vefasızlığa sitemle karşılık vermeyen, kendisine sığınanı yüzüstü bırakmayarak aracı ve şefaatçilere muhtaç kılmayan anlamlarını da içinde barındırmaktadır.

Bizlerin el-Kerîm isminden ahlâkî noktadaki nasibi, Allah Teâlâ’nın verdiği maddî-manevî her türlü hazineden infak ede biliyor olmamızdır. İnsanlara ve bütün mahlûkata ikram eden kullar el-Kerîm is minden hissedar olabilirler. Bu ikram ve hizmetler meşakkatli olduğunda bu hizmetin herkese nasip olmayacağı ancak el-Kerîm isminin tecellisine mazhar olan kullara nasip olacağı şuuruyla hareket edilmelidir.

Dua: Ya Allah, Ya Kerîm! Erdemin ve faziletin kaynağı Sensin, ikramında sınır tanımayan Sensin. Bize lütfu kereminle muamele eyle Ya Rabb! Tüm varlığımızı versek de hakkı ödenmeyensin, bizi Sana karşı gurura kapılan küstahlardan eyleme! İnsanı mükerrem kılan Sensin, bizi sonsuz ikramına nankörlük edenlerden eyleme! Kerîm kitabına sarılana kerîm cennetini lütfedersin, bizi vahyin yolunda Resulullah’ın (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) rehberliğinde cennete gidenlerden eyle!

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir