Pazar, Mayıs 18, 2025

Zamanın ve Hafızanın Kıyısında Tanpınar’ın Edebiyat, Estetik ve Düşünce Dünyasında Bergson Felsefesi

Paylaş

Eser: Zamanın ve Hafızanın Kıyısında Tanpınar’ın Edebiyat, Estetik ve Düşünce Dünyasında Bergson Felsefesi

Yazar: Şerif Eskin

Yayınevi: Dergâh Yayınları

Zamana ve asra meydan okuyan hafızalarda unutulmaz izler bırakan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın estetiğinde ve düşünce dünyasında Bergson Felsefesi’nin tezahürüne dair Dr. Şerif Eskin’in yüksek lisans tezi olarak hazırladığı ve sonrasında kitap hâline getirilen çalışması “Zamanın ve Hafızanın Kıyısında – Tanpınar’ın Edebiyat, Estetik ve Düşünce Dünyasında Bergson Felsefesi” bir yazarın eserlerinde ve düşünce dünyasında felsefî kaynakların nasıl şekillendiği hususunda okurlarına ışık tutuyor.

Türkiye’de 1900’lü yıllarda Ziya Gökalp’in en önemli temsilcisi olduğu Durkheim’in pozitivist felsefesi, bütün dünyada olduğu gibi yerini Bergson’un sezgici felsefesine bırakır. Eser, edebiyat ve felsefe arasındaki ilişkinin Platon ve Deridda etrafında incelendiği giriş kısmının ardından “Bergsonizm ve Türkiye” bölümünde Henry Bergson’un fikirlerinin Türkiye’deki seyrini ve aydınların düşünsel geçiş süreçlerini aktarır. Kitap, “Freud ve Bergson’un beraberce paylaştıkları bir dünyanın çocuğuyuz.” diyen Tanpınar’ın bu sözlerinden hareketle çalışma, onun genel sanat görüşünde, şiir ve romanlarında Bergson’un sezgici felsefesinin izlerini araştırmaktadır.

Şerif Eskin’in “Zamanın ve Hafızanın Kıyısında” adlı çalışması Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bergsonizme dair geleceğe ışık tutacak, bu tarzda yapılacak çalışmalara öncü olacak niteliktedir.

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir